Anketa: Većina Amerikanaca smatra da je Bajden suviše star za još jedan mandat

12.02.2024 11:43

Photo: Kosovo online

Velika većina Amerikanaca smatra da je predsednik SAD Džozef Bajden suviše star za još jedan predsednički mandat, navodi se u istraživanju koje je televizija Ej-Bi-Si njuz sprovela u saradnji sa agencijom Ipsos.

Prema rezultatima ankete, oko 86 odsto Amerikanaca smatra da je Bajden (81) prestar da bi služio još jedan predsednički mandar, a ta brojka uključuje 59 odsto ispitanika koji misle da su i on i bivši predsednik Donald Tramp (77) prestari, dok je 27 odsto onih koji smatraju da je samo Bajden suviše star, ali ne i Tamp.

Blizu 62 odsto Amerikanaca je, odgovarajući na odvojeno pitanje, reklo da je Tramp prestar da bi bio predsednik.

Postoji velika razlika unutar dve najveće partije u SAD kada je reč o tome kako njeihove pristalice gledaju na njih dvojicu, pa tako 73 odsto pristalica Bajdenove Demokratske stranke smatra da je Bajden prestar za još jedan mandat, dok samo 35 odsto pristalica Republikanske partije misli da je Tramp suviše star.

Oko 91 odsto ispitanika koji kažu da nisu pristalice nijedne od partija kažu da je Bajden prestar, a njih 71 odsto to misli za Trampa.

Ej-Bi-Si njuz navodi da je ispitivanje sprovedeno 9. i 10. februara na engleskom i španskom jeziku i da je reč o nasumičnom uzorku od 528 ispitanika.

Izvor: Tanjug

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image