Amerika se rešila poslednjih zaliha hemijskog oružja

09.07.2023 12:32

Photo: Vikipedia

U ogromnom vojnom utvrđenju u zelenim brdima istočnog Kentakija, napravljen je veliki korak u istoriji ratovanja od Prvog svetskog rata. Radnici su uništili granate sa nervnim agensom sarinom, koje su poslednji ostaci američkog hemijskog naoružanja, čime će se okončati višedecenijska kampanja da se eliminiše ogromna količina, koja se do Hladnog rata nagomilala na čitavih 30.000 tona.

Uništenje oružja je veoma značajan trenutak u Ričmondu, Kentakiju i Pueblu, u Koloradu, gde su vojna skladišta uništila poslednje hemijske agense prošlog meseca. Takođe je važan momenat za kontrolu naoružanja u celom svetu.

"Duže od 30 godina, SAD su neumorno radile na eliminisanju naših zaliha hemijskog naoružanja", naveo je predsednik SAD Džo Bajden u petak.

"Ponosan sam da saopštim da su SAD bezbedno uništile i poslednje zalihe, dovodeći nas jedan korak bliže svetu bez horora hemijskog oružja".

"Zahvalan sam hiljadama Amerikanaca koji su posvetili vreme i talenat u ovoj plemenitoj i izazovnoj misiji", dodao je Bajden, pozivajući i druge zemlje, poput Rusije i Sirije, da naprave isti korak.

Amerika je imala rok do 30. septembra da eliminiše zaostalo hemijsko naoružanje, prema Konvenciji o hemijskom oružju, koja je stupila na snagu 1997. godine i koju je potpisalo 193 država.

Municija koja je uništena u Kentakiju je jedna od poslednjih 33.000 raketa sa sarinom koje su skladištene od 40-tih godina prošlog veka. Uništavanjem takvog naoružanja, Amerika zvanično poručuje da ova vrsta oružja nije više prihvatljiva za bojno polje i šalje poruku mnogim zemljama koje se još nisu pridružile konvenciji, smatraju vojni eksperti.

„Jedna stvar zbog koje smo jako ponosni je da završavamo misiju. Mi to radimo za dobro Sjedinjenih Američkih Država“, kaže Kim Džekson, menažerka Postrojenja za uništenje hemijskog oružja u Pueblu.

Izvor: Glas Amerike

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image