Đurić: Priština bi da gurne Srbiju u sukob sa međunarodnom zajednicom

28.06.2023 07:50

Photo: Kosovo online

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je danas da je cilj Prištine da akcijama hapšenja, zastrašivanja i postavljanjem gradonačelnika bez legitimiteta u srpskim opštinma na severu Kosova, pokuša da međunarodnu zajednicu, koja ju je do sada podržavala, gurne u sukob sa Srbijom, ističući da je to – loša računica.

"To je loša računica. Srbija je danas zemlja koja je ekonomski napredovala, jasno je opredeljena ka evropskim integracijama, i definitivno ne želi eskalaciju", istakao je Đurić u onlajn razgovoru „Kosovo i Srbija – hitna rasprava o poslednjoj rundi eskalacije“, koju je organizovala američka nevladin organizacija „Henri Džekson“, a u kojem je učestvovao i kosovski ambasador u SAD Iljir Dugoli.

Đurić je podsetio i na činjenicu da visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj poziva vlasti u Prištini da prekinu jednostrane akcije hapšenja i pritvaranja bez pravnog osnova, što je, kaže, jasan znak da nešto nije u redu.

Ukazao je i da je državni sekretar SAD Entoni Blinken jasno osudio vlasti u Prištini zbog povlačenja jednostranih akcija.

"On je osudio to što Priština koristi nasilje za postavljanje takozvanih gradonačlenika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo manje od 1 odsto biračkog tela. Ono što se dešava sada na Kosovu smo gledali početkom 1990-tih. Ono što se dešava Srbima sada na Kosovu, dešavalo se Albancima pre tri decenije", naglasio je Đurić.

Poručio je i da međunarodna zajednica treba da vodi politiku nulte tolerancije prema nasilju na severu Kosova.

Naveo je da je danas za smirivanje situacije na severu Kosova neophodno da se povuku specijalne jedinice kosovske policije, čije prisustvo na severu predstavlja kršenje Člana 9 Briselskog sporazuma, kao i da se održe novi izbori u četiri opštine, te da se puste svi politički zatvorenici na slobodu.

"Verujemo da je za smirivanje situacije potrebno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije, čije prisustvo na severu predstavlja kršenje Člana 9, da Kfor i Euleks preuzmu nadležnost za bezbednost, i osiguraju održavanje fer i slobodnih izbora, na kojima bi građani mogli da glasaju slobodno. Potrebno je da budu pušteni svi politički zatvorenici. Takođe mora da se smiri politička retorika Prištine", objasnio je Đurić.

On je podsetio da je kosovski premijer Aljbin Kurti okarakterisao sve ljude na severu kao fašističke militante, od kojih polovinu treba uhapsiti, dok polovina treba da napusti Kosovo.

"Izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar je jasno rekao da, prema podacima Kfora, među učesnicima protesta 97 odsto nije primenilo silu. Međunarodna zajednica treba da usvoji politiku nulte tolerancije prema nasilju na terenu. Samo tako možemo da vratimo stabinost na ulice severa", podvukao je Đurić.

Rekao je da već deset godina nema primene Briselskog sporazuma.

"Neko vreme smo išli u prvamim smerom. Imali smo institucije na terenu koje su bile inkluzivnije, Srbe u opštinskim vlastima, u pravosuđu, u policiji. Ođednom, pre godinu i po, što koincidira sa tragičnom agresijom Rusije na Ukrajinu, Priština je krenula sa jednostranim merama na terenu, menjajući situaciju, izvan dijaloga, u svoju korist", objasnio je Đurić.

Podsetio je da je vlast u Prištini javno odbacivala delove Briselskog sporazuma, pre svega ZSO.

Istovremeno je ukazao da je Kurti dosledan u tome, jer je to odbacivao i pre dolaska na vlast, a kada je preuzeo vladu poručio je da dijalog neće biti prioritet.

"Nažalost vlasti u Prištini su izazvale opasnu eskalaciju na severu Kosova šaljući specijalne jedinice policije, čime je prekršen Član 9 Briselskog sporazuma. Te jedinice su sastavljene od ranijih pripadnika OVK, a i monoetničke su, te se njima kreira okruženje koje stvara dalje probleme na terenu. Sada smo došli u situaciju koja je nepodnošljiva za Srbe", istakao je on.

Đurić je rekao da je Priština čak zabranila prelazak srpske robe, čime je zaustavila snabdevanje ljudi namirnicama, ali i medicinskom opremom.

Ambasador Kosova u SAD Iljir Dugoli optužio je Srbiju da minira stabilnost i dovodi u pitanje postojanje Republike Kosovo.

"Svedoci smo proteklih nedelja strategije Srbije da nasiljem izazove nestabilnost i tenzije. To je počelo u vezi registarskih tablica, što je trebalo odavno primeniti, a kulminiralo je primenom rezultata lokalnih izbora", rekao j eon.

Optužio je Srbiju da krši međunarodno pravo i doklumenta koja je prihvatila i potpisala od Kumanovskog, do Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"Ono što vidimo na severu Kosova su hibridne operacije Srbije u cilju povećanja tenzija, kako bi se građani podstakli da se pobune protiv države Kosovo. Građani se koriste kao štit militantnih grupa pod kontrolom Beograda. To nema nikakve veze sa normalnim odnosima. Umesto da se krećemo ka normalizaciji odnosa, Srbija nastavlja da normalizuje korišćenje nasilja, pretnje protiv onih koji ne slede istu liniju kao vladajuća partija i režim u Beogradu", tvrdi Dugoli.

Beograd zainteresovan za nastavak dijaloga, ali, gospodo – prvo ispunite obaveze

Đurić je istakao da je Beograd zaineteresovan za nastavak dijaloga:

"Ali, gospodo, prvo ispunite međunarodne obaveze, oslobodite pritvorene i prekinite sa jednostranim potezima na terenu. Stvari ne funkcionišu tako".

Po pitanju pozicije Srbije po pitanju kosovske državnosti, rekao je da to uopšte nije na stolu, niti o tome može da se razgovara ni na jedan način, naročito dok na Kosovu postoje politički zatvorenici, naoružani specijalci na severu i vlada koja je jasna u protivljenju obavezi a formira ZSO, ide protiv saveta Entonija Blinkena, saveta EU o izborima, i svih drugih, jer cela međunarodna zajednica traži od Prštine da povuku specijalne jedinice sa severa.

Kada je u pitanju izlazak Srba iz kosovoskih institucija na severu, Đurić je podsetio da se to nije desilo tokom neke prthodne, već u mandatu aktuelne vlade i iz vrlo specifičnog razloga, posle protipravnog hapšenja Srba i tolikog intenziteta nezakonitog prisustva specijalnih jedinica, koje kreira nestabilnost.

"Umesto da Srbi dobiju Zajednicu srpskih opština, kao uslov povratka u institucije, dobili su naoružane bivše članove OVK ispod svojih prozora", konstatovao je ambasador Srbije.

Odnos prištinskih vlasti prema Srbima, ilustrovao je i primerom manastira Visoki Dečani, kojima vlada odbija da vrati zemlju, i pored sudske odlluke.

"Prištin ne mari za to šta je njihov Ustavni sud odlučio, po pitanju manastirskog zemljišta, već primenjuju odluke po principu ’švedskog stola’ – ono što im se svidi, primenjuju, ali ne i ono što im se ne sviđa", ukazao je Đurić.

Po pitanju "prisustva kriminalnih grupa na severu", podsetio je da je direktor kosovske policije rekao da je u poslednje tri godine policija u regionu severa bio veoma uspešna, dok su Srbi učestvovali u institucijama, što, kaže, mnogo govori.

Poverenje u dijalog se vraća primenom sporazuma, ZSO iznad svih zakona na Kosovu

Đurić je rekao i da je Srbija fokusirana na povratak na "status kvo", dodajući da se ponekad mora preduzeti korak unazad, da bi se napravila dva koraka napred.

"Međunarodna zajednica traži da Priština povuče specijlne jedinice, gradonačelnike i da održi izbore. Ako to uradimo, ne moramo da brinemo o tome šta će ko da uradi", naveo je ambasador Srbije.

Ukazao je i da je trenutno stanje demokratije na severu Kosova takvo da su postavljeni gradonačelnici sa manje od 10 glasova građana.

"Želimo potpuno drugačiju sliku", dodao je Đurić.

Izneo je podatak da, prema OEBS-u, ima više od 80.000 nerešenih imovinskih pitanja, jer vlasti u Prištini nisu formirale zajedničku Agenciju za proveru i upoređivanje nekretnina, već su stvorili monoetnicčku agenciju koju Srbi bojkotuju.

"Katastarske knjige nisu na raspolaganju Prištini, jer ne znamo šta cće uraditi sa njima", upozorio je Đurić.

Podvukao je da je potrebno vratiti poverenje u dijalog, a to se, kaže, postiže primenom svega dogovorenog u Ohridu.

"Ako govorimo o ZSO, to je iznad svih zakona na Kosovu", naglasio je Đurić.

Izrazio je uverenje da su dosadašnjim dijalogom ostvarene značajne stvari, jer dugo godina nije bilo rata, a možda i važnije je što smo svi naučili kako da upravljamo neslaganjima oko pitanja statusa.

"Verujem da ćemo u budućnosti biti u stanju da stvorimo okruženje u kojem će biti primenjene sve evropske slobode i nadam se da ćemo ići dalje od toga, stvaranjem snažnog odnosa Srba i Albanaca", zaključio je ambasador Đurić.

Izvor: Kosovo online

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image