Vučić o EXPO2027: Ogromna korist za Srbiju

22.06.2023 07:31

Photo:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom izbora Srbije za domaćina svetske izložbe EXPO 2027, rekao da se očekuje da direktan ekonomski efekat bude oko 500 miliona dolara, a indirektni oko 600 miliona, i da će Beograd postati najveće gradilište u Evropi.

"To će biti kompletno nove sajamske prostorije, fantastično uređene, sa tim otvorenim krovom, da bi se priroda dočarala, to su najbolje arhitekte radile", istakao je Vučić.

Tu će, dodaje, doći najmanje 97 zemalja i "bogzna koliko međunarodnih organizacija, institucija, agencija".

"Sada moramo da počnemo ubrzano da radimo, od nacionalnog stadiona do samog EXPO prostora, do izgradnje stambenih kvadrata u kojima ćemo da smestimo učesnike izložbe, a posle toga da razgovaramo kako da prenamenimo stanove i kome od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambeno pitanje da to učinimo", rekao je predsednik.

Napomenuo je da su, prilikom glasanja za dodelu organizacije izložbe, sve zemlje Evropske unije bile uz Španiju, ali da je Srbija uspela da pobedi uz ogromnu podršku afričkih i azijskih zemalja, ali i zemalja regiona, kojima je beskrajno zahvalan na tome.

"Veliki uspeh za Srbiju i rekao bih za ceo region. Ovo će biti centar sveta, najbolji deo sveta u tom trenutku", naglasio je Vučić.

"Nama ostaje da radimo, ali prethodno moramo da sačuvamo mir i da se izborimo za naše ljude", zaključio je predsednik.

Izvor: RTS

SHARE:

facebook iconlinkedIn icontwitter icon
ad image